508
|

Μάθε παιδί μου ζώδια, ευτυχώς όχι!

Μάθε παιδί μου ζώδια, ευτυχώς όχι!

Ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζήτησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας, μετά το σάλο που προκλήθηκε με την ανακοίνωση πιστοποίησής του απ’ το Υπουργείο Παιδείας. Ζητήθηκε μάλιστα να ελεγχθούν και οι ευθύνες του εισηγητή της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Εν πρώτοις, είναι μια θετική εξέλιξη. Ξεφυσάς που δεν θα το ζήσεις και αυτό. Αλλά δεν ανακουφίζεσαι και εντελώς. Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν δεν είχε προκληθεί σάλος, αν το θέμα δεν είχε συζητηθεί τόσο πολύ στα κανάλια και στα σόσιαλ μίντια. Ποια θα ήταν τα αντανακλαστικά του κράτους; Θα υπήρχαν άραγε αντανακλαστικά ή μήπως η υπόθεση θα περνούσε κανονικά και θα είχαμε αστρολόγους με τη βούλα της πρώτης φοράς Αριστεράς;

Αν μη τι άλλο, θα ήταν και μια ευκαιρία να μάθουμε αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα μαθαίναμε αν ο Σόιμπλε κινείται από συμφέροντα εναντίον της Ελλάδας ή απλώς έχει λάθος ωροσκόπο, που δεν ταιριάζει με το ζώδιο του. Κι αν η Μέρκελ δε θέλει πολιτική συμφωνία και παραπέμπει στους θεσμούς γιατί ο Ερμής είναι παράδρομος, μονόδρομος, διάδρομος ή κάτι τέτοιο.

Θα μιλούσαμε για σύνοδο κορυφής και θα εννοούσαμε τη σύνοδο του Ποσειδώνα με τον Πλούτωνα και όχι τίποτα Eurogroup ή Συμβούλια της Ευρώπης. Με τις έγκυρες, πιστοποιημένες πια προβλέψεις, θα μπορούσαν πια να προσλαμβάνονται αστρολόγοι και στο δημόσιο, ώστε να βρίσκουν χαμένους φάκελους στις πολεοδομίες ή να σου ρίχνουν ταρώ για να βλέπουν αν και πότε θα βγει η σύνταξη σου. Μέχρι και στην ΕΛΑΣ θα μπορούσαν να προσληφθούν μέντιουμ, να βρίσκουν ληστές κρυμμένους στις ντουλάπες.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν θέμα χρόνου να διαλέγουν τα παιδιά μας κι αυτή τη σχολή στις Πανελλήνιες, μιας και θα ιδρυόταν κι έδρα αστρολογίας σε πανεπιστήμιο, παγκοσμίως μοναδική, πιθανολογώ. Λογικά, θα ήταν οι πιο εύκολες εξετάσεις μιας και τα παιδιά με το κληρονομικό χάρισμα, θα μάντευαν τις απαντήσεις, ενώ θα κόβονταν όσοι στερούνταν ενόρασης.

Βέβαια, η μεταφυσική αποτελούσε κλάδο της φιλοσοφίας κι έχει κατά μια έννοια διαποτίσει και τη Δυτική σκέψη. Αλλά λόγω του ότι είναι αδύνατον να προτείνουμε κριτήρια επαληθευσιμότητας στις χωρίς νόημα, αναπόδεικτες διακηρύξεις της, ζητήματα όπως ο χώρος, ο χρόνος και ο δυϊσμός (νους-σώμα), τα οποία ανήκαν κάποτε στην αρμοδιότητα της, τώρα ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των φυσικών επιστημών, της επιστήμης.

Οι σοβιετικοί στοχαστές του 20ου αιώνα θεωρούσαν τη μεταφυσική μια εσφαλμένη αντιεπιστημονική μέθοδο για τη μελέτη της φύσης και της κοινωνίας, που αποτελούσε το βασικότερο όπλο στην υπηρεσία του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι περισσότεροι Αγγλοαμερικάνοι σύγχρονοι στοχαστές, όλοι οι σύγχρονοι φυσικοί, αριστεροί, μαρξιστές διανοούμενοι και οι μεταμοντέρνοι φιλόσοφοι (deconstructionists-Jacques Derrida) θεωρούν ότι η μεταφυσική ως επιστήμη είναι νεκρή.

Φυσικά, η πίστη σε αναπόδεικτες θεωρίες δεν απαγορεύεται, ούτε οι πεποιθήσεις που εδράζονται στην ελπίδα ή στην απελπισία (κατά περίπτωση). Αυτό που είναι όμως ολοφάνερα λάθος, σ ένα κοσμικό τουλάχιστον κράτος, είναι να πιστοποιείται απ’ αυτό ως έγκυρη, η γνώση που προκύπτει από αθεμελίωτες μεθόδους και θεωρίες, που αποτελούν ψευδοεπιστήμη.

Βέβαια, το κατά πόσο η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, ελέγχεται. Να τα λέμε όλα.

ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι για τα αντανακλαστικά που έδειξε το yπουργείο, έστω κι αν αυτά (φαίνεται ότι) ενεργοποιήθηκαν από το κράξιμο όσων λογικών μας έχουν απομείνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News