560
| YouTube

Ακυρώθηκε το Συνέδριο Γονιμότητας – Τι απαντούν οι διοργανωτές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 09:53
|YouTube

Ακυρώθηκε το Συνέδριο Γονιμότητας – Τι απαντούν οι διοργανωτές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 09:53

Στην ακύρωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας προχώρησαν οι διοργανωτές του υπό το βάρος της κατακραυγής που ξεσήκωσε το διαφημστικό σποτ για τη διεξαγωγή του.

Ηδη απενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του Συνεδρίου υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το επίμαχο σποτ παρερμηνεύθηκε. «Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του ΕΣΡ και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση», σημειώνεται στην ανακοίνωση που αναλυτικά έχει ως εξής:

«Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωσή του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

»Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

»Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

»Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

»Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

»Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωσή της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς».

Σε δηλώσεις του την Κυριακή στο Open, o γνωστός γυναικολόγος Κώστας Πάντος, εκ των ομιλητών του συνεδρίου, αναγνώρισε ότι το διαφημιστικό σποτ είναι σκληρό, αλλά όπως εκτίμησε, «παρουσιάζει την ωμή αλήθεια».

«Το βίντεο δεν λέει “κάνε παιδιά”, αλλά “ενημερώσου”», υπογράμμισε, και σκοπός της διαφήμισης, πρόσθεσε, δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε να τις εκβιάσει.

Σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το κείμενο του σποτ «έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Γράφω όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά».

Στην Κία Παπαδοπούλου απάντησε η Ναταλία Γερμανού, που έγραψε στο Τwitter σε ειρωνικό τόνο: «Α δεν θα πάω σήμερα εκπομπή. Θα κάτσω να σκεφτώ πολύ σοβαρά “τι έκανα λάθος” γιατί “πέρασαν τα χρόνια και δούλευα” και “δεν βοήθησα την υπογεννητικότητα”. Ασχετοι άνθρωποι οργανώνουν συνέδρια για σοβαρά θέματα με λάθος τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News