815
| Nick Paleologos / SOOC

Απομονωμένος ο Μπογδάνος στη Βουλή – τον Κώδικα Δεοντολογίας επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 12:10
| Nick Paleologos / SOOC

Απομονωμένος ο Μπογδάνος στη Βουλή – τον Κώδικα Δεοντολογίας επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 12:10

Πέρα από τη δημόσια αποδοκιμασία και την προειδοποίηση που έλαβε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την κυβέρνηση, ότι τέτοια «λάθη» –όπως χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό πορτ παρόλ, Γιάννη Οικονόμου, η ρατσιστική δημοσιοποίηση ονομάτων μαθητών νηπιαγωγείου– δεν θα γίνουν στο μέλλον ανεκτά, το θέμα δεν έμεινε εκεί. Διότι δεν είναι απλώς ζήτημα ηθικής τάξεως για την κυβερνητική παράταξη ή απλώς θέμα διαμάχης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που βρήκε ευκαιρία να κάνει λόγο για ακροδεξιό κόμμα κλπ. Είναι και ζήτημα συμπεριφοράς ενός μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος εξάλλου θα βρεθεί τώρα και στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν τα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών.

Ετσι, όπως έγραψε ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα», με τον βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος του εξήγησε ότι η πράξη δημοσιοποίησης της λίστας των νηπίων ήταν απαράδεκτη και ότι θα πρέπει να ανακαλέσει άμεσα. Ο κ. Μπογδάνος φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του, απολογούμενος στον κ. Τασούλα ότι έχει κατεβάσει την επίμαχη ανάρτηση και ότι έχει ζητήσει συγγνώμη.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε και κάτι άλλο για το πολιτικό παρόν και μέλλον του κ. Μπογδάνου. Οτι υπήρξαν και αρκετά σενάρια, ακόμη και μεταξύ των συναδέλφων του, να παραιτηθεί με την προοπτική να επιστρέψει ξανά στα ψηφοδέλτια λίγο πριν από τις εκλογές ή σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο στο μέλλον –ίσως στην τοπική αυτοδιοίκηση!

Ως τότε όμως και δεδομένου ότι οι δικαιολογίες του κ. Μπογδάνου χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως παιδαριώδεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει διάθεση να αφήσει το θέμα να περάσει έτσι.

Τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη έστειλαν επιστολή στον κ. Τασούλα, ζητώντας του «να κινήσει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου», σχετικά με τον βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ.

Η επιστολή που υπέγραψαν, εκτός της κυρίας Γεροβασίλη, ο Νίκος Φίλης, η Ειρήνη Αγαθοπούλου και η Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε:

Κύριε Πρόεδρε,

Σε δημοσίευμα του διαδικτυακού ιστότοπου meaculpa.gr αναρτήθηκε είδηση υπό τον τίτλο: «Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» στην οποία δημοσιοποιούνταν τα ονόματα των μαθητών και δασκάλας νηπιαγωγείου της Αθήνας. Η δημόσια παράθεση των προσωπικών στοιχείων μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ηλικιακά ομάδας – όπως, άλλωστε, προκύπτει και από τον δηλωτικό τίτλο του δημοσιεύματος – συνιστά σαφή εκδήλωση ρατσιστικού μίσους και στοχοποίησης νηπίων τα οποία δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα έκανε και αναφορά σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Προβληματίζει ιδιαίτερα μάλιστα το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας παραμένουν εξαφανισμένοι από την πόλη και μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα», εννοώντας ότι μόνο ο εν λόγω βουλευτής «προάγει» τέτοιου είδους ρατσιστικές πολιτικές.
Επιπρόσθετα, ο διαδικτυακός ιστότοπος ανήκε μέχρι πρόσφατα στον βουλευτή κ. Κ. Μπόγδανο, ενώ πλέον φαίνεται να έχει περιέλθει στην σύζυγό του. Πέραν αυτού και ο ίδιος εξακολουθεί να έχει ραδιοφωνική εκπομπή με τον ίδιο τίτλο meaculpa.gr.

Στα κοινωνικά δίκτυα που ο ίδιος διατηρεί, ανήρτησε το επίμαχο άρθρο ενώ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσπευδε είτε να υπεραμυνθεί περί της ύπαρξης ή μη του δημοσιεύματος, είτε ακόμη και να απειλεί δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική.
Τελικά, μετά την γενικευμένη κατακραυγή που προκλήθηκε, το δημοσίευμα «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα meaculpa.gr. Ωστόσο, είχε ήδη διαδοθεί προκαλώντας έντονη κοινωνική κατακραυγή και εκπέμποντας μηνύματα που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές και νοοτροπίες.

Κύριε Πρόεδρε,

με νωπές τις μνήμες από την εποχή που το κόμμα της Χρυσής Αυγής αμαύρωνε με τη στάση του τις αρχές του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας και με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου (αρ.2): «Οι Βουλευτές οφείλουν: α) Να τηρούν πιστά τον Κανονισµό της Βουλής και να διαφυλάσσουν την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. β) Να ασκούν τα καθήκοντά τους µε αµεροληψία, ανιδιοτέλεια, αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό. γ) Να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, της προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και της εχεµύθειας, όπου αυτή απαιτείται από το Σύνταγµα ή νόµο ή τον Κανονισµό της Βουλής. ε) Να συμβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων µίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισµού τους».

Επειδή, είναι πρόδηλο ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές πλήττουν καίρια το κύρος της κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων.

Επειδή, τέτοιου είδους συμπεριφορές συνιστούν κατάφωρη εκδήλωση ρατσιστικού μίσους κατά προσώπων, μάλιστα ανηλίκων και υπονομεύουν το κράτος Δικαίου, αλλά και την ίδια την Δημοκρατία.

Επειδή, είναι αναγκαία η διαφύλαξη και προστασία κάθε άρθρου του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής , των νόμων και των διεθνών συνθηκών κ.ά. ιδίως από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επειδή, η προστασία των ανήλικων νηπίων – ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας – είναι χρέος της Πολιτείας.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ όπως κινήσετε όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσον αφορά στον βουλευτή κύριο Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News