547
Ταλιμπάν στην πόλη Γάζνι, νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Η προέλασή τους συνεχίζεται | Taliban Handout/via REUTERS

Ασταμάτητοι οι Ταλιμπάν – κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 09:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2021, 14:34
Ταλιμπάν στην πόλη Γάζνι, νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Η προέλασή τους συνεχίζεται
|Taliban Handout/via REUTERS

Ασταμάτητοι οι Ταλιμπάν – κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 09:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2021, 14:34

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Παρασκευή και την πόλη Πουλ-ι-Αλάμ, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Λόγκαρ στο Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Οι αντάρτες κρατούσαν αιχμαλώτους τον κυβερνήτη και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της πόλης, αφού κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού συμβουλίου Χασιμπουλάχ Στανακζάι και τον Χούμα Χαμάντι βουλευτή της επαρχίας Λόγκαρ.

Η επαρχία αυτή έχει περίπου 120.000 κατοίκους, ενώ απέχει περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ.

Η Πουλ-ι- Αλάμ είναι η 16η πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Νωρίτερα, είχαν καταλάβει τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αφού επέτρεψαν πρώτα οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Τα ξημερώματα είχαν κάνει γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Η Κανταχάρ, εκτός από εμπορικό κέντρο του Αφγανιστάν, είναι η πόλη όπου ιδρύθηκαν οι Ταλιμπάν και η ανακατάληψή της έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια αμερικανικής παρουσίας, θεωρείται μεγάλη νίκη για τους ισλαμιστές.

Ταλιμπάν στην κεντρική πλατεία της Κανταχάρ, την Παρασκευή – EPA

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης – χωρίς να συναντήσουν αντίσταση – σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αστικά κέντρα πέφτουν στα χέρια τους το ένα μετά το άλλο, συχνά χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Εξαιτίας της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων στα πεδία των μαχών, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς της στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν τώρα ότι η πρωτεύουσα της χώρας θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν σε 30 ημέρες, μήνες νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει πριν λίγο καιρό.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News