355
|

Μπαράζ επαφών του Δένδια στη Νέα Υόρκη – Διπλωματικά ανοίγματα σε νέες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 23:09

Μπαράζ επαφών του Δένδια στη Νέα Υόρκη – Διπλωματικά ανοίγματα σε νέες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 23:09

Με διπλωματικά ανοίγματα σε νέες περιοχές συνεχίζονται οι επαφές που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στη διεθνή σκηνή, που θα κινείται πέραν του κλασικού περιφερειακού δικτύου συνεργειών που έχει αναπτύξει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, η ελληνική αντιπροσωπεία κάνει ανοίγματα σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με στόχο να καλλιεργηθούν σχέσεις με χώρες-κλειδιά, οι οποίες διαδραματίζουν κομβικό περιφερειακό ρόλο. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι ή πρόκειται να γίνουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κοινός παρονομαστής σε πολλές από αυτές τις συναντήσεις είναι οι κοινές αξίες ή η συναντίληψη σε βασικούς τομείς του Διεθνούς Δικαίου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, η οποία είναι μια δημοκρατική χώρα που θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει κοινή αντίληψη για το Δίκαιο της Θάλασσας με τη χώρα μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι στοχευμένες και πολυάριθμες επαφές με αφρικανικές χώρες, οι οποίες αντανακλούν την προσπάθεια της Αθήνας να ενισχύσει το διπλωματικό της αποτύπωμα σε μια γεωγραφική περιφέρεια όπου η Τουρκία έχει αναπτύξει ιδιαίτερη επιρροή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα στείλει εμβόλια στην Γκαμπόν, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες δρομολογείται και επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Κένυα και τη Ρουάντα.

Την Τετάρτη ο έλληνας υπουργός συμμετείχε στην 10η Υπουργική Συνάντηση Κοινότητας Δημοκρατιών που έγινε με πρωτοβουλία της Ρουμανίας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλάμβανε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κιργιζία και την Ρουάντα, συνάντηση με τον αρμένιο υπουργό και τον υπουργό Βιομηχανίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα), ο κ. Δένδιας θα έχει τετ-α-τετ με τον ομόλογο του από τη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει δείπνο με τον σαουδάραβα υπουργό με την παρουσία των ΥΠΕΞ της Κύπρου και του Μπαχρέιν.

Από τις επαφές που προγραμματίζονται για την Πέμπτη ξεχωρίζουν η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι αλλά και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News