710
| INTIMEnews

Δένδιας: Οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 09:20
|INTIMEnews

Δένδιας: Οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 09:20

Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής, περιέγραψε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για το πρωτοφανές περιστατικό του hailing από τουρκικό πολεμικό στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» την προηγούμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, την ώρα που το υπό σημαία Μάλτας πλοίο έκανε επιστημονικές εργασίες εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μόλις 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις ΗΠΑ, ο Νϊκος Δένδιας σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο, ο υπουργός των Εξωτερικών εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οπως υπογράμμισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία και η οποία δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι για την παρενόχληση του «Νautical Geo» υπεβλήθη διάβημα διαμαρτυρίας, όπως έγινε και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις –παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων– από τουρκικά αλιευτικά, συνοδεία μάλιστα σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής.

Προκλήσεις και στον αέρα

Ολα δείχνουν ότι μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, η Αγκυρα έχει επιλέξει και πάλι τον δρόμο των προκλήσεων στο Αιγαίο, καθώς τη Δευτέρα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Συνολικά, καταγράφηκαν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη (26) αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Συγκεκριμένα, 22 F-16 πέρασαν σε σχηματισμούς πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα έξι εξ αυτών να είναι οπλισμένα και να συμμετέχουν σε επτά εμπλοκές.

Εκτός από τα μαχητικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό CN-235.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι συγκεκριμένες συναντήσεις δεν περιορίστηκαν απλώς στο δίκτυο χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει στενές διπλωματικές σχέσεις, αλλά κινήθηκαν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με στόχο την καλλιέργεια σχέσεων με κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει κοινή αντίληψη σε βασικά θέματα Διεθνούς Δικαίου ή κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, καθώς πρόκειται για μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει κοινή αντίληψη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το δεύτερο σκέλος των επαφών του υπουργού επικεντρώθηκε σε αφρικανικές χώρες, οι οποίες παίζουν κεντρικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής.

Όπως σημείωσε o υπουργός, «οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική επαφών της ελληνικής διπλωματίας με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αφενός μεν κοινή αντίληψη πραγμάτων, όπως για παράδειγμα με την Κόστα Ρίκα στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και κοινές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι χώρες της Υποσαχάριας και της Κεντρικής Αφρικής είναι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Είναι χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά στο Σαχέλ, δηλαδή περιοχή στην οποία αναπτύσσονται απειλές κατά της ασφάλειας και υπάρχει διέλευση μεταναστών. Υπό αυτή την έννοια, η διαρκής επαφή μαζί τους, η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά βεβαίως και την Ελλάδα».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του υπουργού των Εξωτερικών περιλάμβανε συναντήσεις με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της ΓΓ του ΟΗΕ, υπουργό Εξωτερικών των Μαλδίβων.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είχε βασικό θέμα το Αφγανιστάν και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την τριμερή αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομόλογους του από την Αλγερία και την Σαουδική Αραβία, ενώ θα συμμετέχει και σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News