573
| Youtube/ ΣΚΑΪ

Τζανάκης: Δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news για τον κορονοϊό – Να γίνει κακούργημα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 09:24
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Τζανάκης: Δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news για τον κορονοϊό – Να γίνει κακούργημα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 09:24

Με σκληρή γλώσσα για όσους επιμένουν να σκορπούν ανυπόστατες θεωρίες και fake news σχετικά με τον κορονοϊό και το εμβόλιο κατά της Covid-19 μίλησε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, χαρακτηρίζοντας τους «δολοφόνους».

Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news για την πανδημία, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους πράξεις πρέπει να μετατραπούν σε κακουργηματικές, καθώς επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, οδηγώντας τους ακόμα και στον θάνατο.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσε η θλιβερή αύξηση νέων ανεμβολίαστων ανθρώπων από Covid, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα έφθασαν πολύ αργά στο νοσοκομείο, καθώς αν και είχαν βαριά συμπτώματα της νόσου, αρνούνταν να νοσηλευθούν.

«Οι νέοι έχουν περισσότερες δυνάμεις να αντέξουν έναν υψηλό πυρετό και μια κακουχία και επηρεάζονται και από όσα διαβάζουν, την παραπληροφόρηση και δεν πάνε στο νοσοκομείο. Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν τα fake news. Πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες για να μετατραπούν σε κακουργηματικές πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Είναι τραγικό –τόνισε– να ξέρεις ότι 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, είναι νεκροί. «Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί», δήλωσε και αναφερόμενος στον 40χρονο μελισσοκόμο, που κατέληξε από κορονοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σημείωσε ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένειά του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα και γι’ αυτό δεν εμβολιάστηκε.

Οπως είπε, το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% και θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί –όπως εξήγησε– οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά, σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνεται μια σταδιακή αύξηση, περίπου κατά 150 κρούσματα εβδομαδιαίως. «Και αυτή την εβδομάδα, αν συνεχιστούν έτσι οι αριθμοί», εκτίμησε, «θα έχουμε εκτόξευση των κρουσμάτων».

Κρίσιμος παράγοντας, σημείωσε ο κ. Τζανάκης, είναι οι νοσηλείες που θα δώσουν αυτά τα πολλά κρούσματα. «Θα συνεχίσει αυτό το 7%-8% επί των κρουσμάτων στις νοσηλείες; Για εμένα, καμπανάκι είναι οι νοσηλείες στις απλές κλίνες. Όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 350 καθημερινά και προσεγγίσουν τις 400, αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι έχουμε πρόβλημα. Τα πολλά κρούσματα δεν είναι η κρίσιμη παράμετρος, καθότι γίνονται πολλά τεστ και εντοπίζονται ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί, ενώ 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά έως 17 ετών», θέλησε να διευκρινίσει.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα αγγίζει το 100% και προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες ΜΘΕ. «Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν. Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ, που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου 53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο Παπαγεωργίου», ανέφερε και πλέον, πρόσθεσε, οι γιατροί και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των άλλων νοσημάτων.

Ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να καθιερωθεί ένα «πράσινο» πάσο για τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως έκανε και η Ιταλία.

«Δεν θέτουμε θέμα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά δεν θα κουραστώ να μιλάω για επέκταση της υποχρεωτικότητας, για “πράσινο πάσο“ όπως κάνει και η Ιταλία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Εχουμε το όπλο στα χέρια μας και δεν καταλαβαίνω τον δισταγμό της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Είναι ζωτικής σημασίας. Η Ιταλία έχει 16 νεκρούς σε 60 εκατ. πληθυσμό κι εμείς έχουμε 40 σε 10 εκατ.», σημείωσε ο διευθυντής της ΜΘΕ στο «Παπανικολάου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News