1658
Η χειραψία Μητσοτάκη - Ιμάμογλου ίγο πριν την έναρξη της συνάντησης στο Μαξίμου παρουσία του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Η υποδοχή Μητσοτάκη στον Ιμάμογλου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 15:54
Η χειραψία Μητσοτάκη - Ιμάμογλου ίγο πριν την έναρξη της συνάντησης στο Μαξίμου παρουσία του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Η υποδοχή Μητσοτάκη στον Ιμάμογλου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 15:54

Λίγες ώρες μετά την επίθεση του τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος της Συμμαχίας Έθνος (Milli Ittifak) και μέλος του CHP, που πριν από δύο χρόνια κατάφερε μία από τις μεγαλύτερες νίκες επί του καθεστώτος Ερντογάν, κερδίζοντας τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, γινόταν δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τη… λιτή ενημέρωση από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο Πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ουσιαστικά όμως ήταν η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πολιτικό στη γείτονα που κατά πολλούς προβάλλει ως το αντίπαλο δέος του Ταγίπ Ερντογάν, του πρώτου που νίκησε υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να τον πλήξει με «όπλο» την ποντιακή καταγωγή του.

Μετά τη νίκη του τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2023 πήραν «φωτιά». Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ένας δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης βάζει πλώρη για την προεδρία, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν διετέλεσε δήμαρχος της Πόλης από το 1994 ως το 1998.

«Το να κερδίσεις την Κωνσταντινούπολη είναι σαν να κερδίζεις την Τουρκία», έχει πει ο Ερντογάν, κάτι που από μόνο του εξηγεί το μέγεθος και τη σημασία της εκλογικής νίκης του Ιμάμογλου επί του Μπιναλί Γιλντιρίμ πριν από δύο χρόνια.

Κάποιοι λένε ωστόσο ότι η νίκη αυτή ήρθε μόνο επειδή ο Ιμάμογλου κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη βάση του προσωπικού του χαρίσματος και του γεγονότος ότι ήταν η μοναδική εναλλακτική επιλογή απέναντι στο «σύστημα Ερντογάν».

Αυτό όμως από την άλλη μπορεί να αποδειχθεί και το βασικό ατού του σε περίπτωση που κατέλθει τελικά υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς ήδη η βούλησή του να συγκρουστεί με το σύστημα διαφθοράς που εγκαθίδρυσε το AKP στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, ενίσχυσε περαιτέρω τη φήμη του newcomer Ιμάμογλου μέχρι και στο εξωτερικό.

Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά Μέσα τον παρουσίαζαν ως πρωτοπόρο στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει γίνει σύμβολο της δημοκρατίας στην τουρκική πολιτική, έγραφε η Deutsche Welle. «Αισθάνομαι ευθύνη, μεγάλη ευθύνη Ενδιαφέρομαι πολύ για το τι θα πω και τι θα κάνω. Γιατί δεν θέλω να απογοητεύσω τον κόσμο ή να διαψεύσω τις ελπίδες τους» απαντούσε ο ίδιος στην DW. Θέλω να δουν πόσο όμορφη είναι αυτή η χώρα και τι ευκαιρίες τους δίνει. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν δουλέψουμε μαζί. Χρειαζόμαστε καλή διακυβέρνηση για να αναδείξουμε την ομορφιά αυτής της χώρας».

Κώστας Μπακογιάννης: «Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, αλλά ενώνουμε δυνάμεις για το κοινό μας μέλλον»

«Πάντα πίστευα πως το μέλλον δεν είναι κάτι αόριστο που παθητικά περιμένουμε να υποδεχτούμε και προσαρμοζόμαστε σε αυτό, λες και είναι άνεμος που απλώς ρυθμίζουμε τα πανιά μας, αλλά κάτι που εμείς δημιουργούμε. […] Κι εμείς χτίσαμε μια «γέφυρα» μεταξύ των πόλεων μας, έτοιμη να τη διαβούν Αθηναίοι και Κωνσταντινουπολίτες. Μια «γέφυρα» με στέρεα δομικά υλικά. Απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις, ενάντια στον κυνισμό, στη μισαλλοδοξία και στην πατριδοκαπηλία. Αυτή είναι η παράδοση της Αθήνας. Της γενέτειρας της Δημοκρατίας που σήμερα σε καλοδέχεται».

Με το μήνυμα αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δύο δήμαρχοι είχαν μία μακρά κατ’ ιδίαν συνομιλία στο γραφείο του δημάρχου Αθηναίων, και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, επισήμανε τον ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πόλεις, αναφερόμενος στις πολιτικές που θωρακίζουν τις πόλεις και ενδυναμώνουν τους πολίτες. Έθεσε ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές με ανθρωπιά, αλλά και θέτοντας τα απαραίτητα όρια.

«Τα προβλήματα, λύνονται από κάτω προς τα πάνω», επισήμανε ο ίδιος. «Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος της διπλωματίας των πόλεων. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μάς επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης στα ισχυρά σύμβολα των δύο πόλεων, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη για την Αγιά Σοφιά να επανέλθει σύντομα στο πρότερο καθεστώς της.

«Εκρέμ, εσύ και εγώ έχουμε τη χαρά και την τιμή να υπηρετούμε δυο μητροπόλεις, με μακραίωνη ιστορία και ισχυρούς συμβολισμούς, για όλο τον κόσμο», είπε. «Η Ακρόπολη, που δεσπόζει στην Αθήνα, συμβολίζει τη Δημοκρατία και όλα τα οικουμενικά επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί στο όνομά της, ανά τους αιώνες. Την ελευθερία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αγιά Σοφιά, που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη, συμβολίζει τον διάλογο των θρησκειών και τη συμβίωση των πολιτισμών. Για αυτό και ελπίζω σύντομα να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της, το οποίο ήταν αντάξιο της ιστορίας της Πόλης», επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων απευθυνόμενος στον κ. Ιμάμογλου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, απευθύνθηκε στον Κώστα Μπακογιάννη αποκαλώντας τον «φίλο» και τόνισε την ανάγκη η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη να βρουν «κοινές λύσεις στα κοινά τους προβλήματα».

«Η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις τις οποίες τις ενώνει η μοίρα, η ιστορική μοίρα που μοιραζόμαστε και χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτή τη «γέφυρα» που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας», τόνισε ο κ. Ιμάμογλου. «Αυτό το «win-win», αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας, ιδιαίτερα κατά την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, νομίζω ότι αποτελεί συνείδηση αμφοτέρων των δημάρχων. Έχουμε πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, μπορούμε να σκεφθούμε μαζί τις λύσεις για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. […] Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί και θα πρέπει να καθόμαστε μαζί σε τραπέζια, όπου δε θα απουσιάζει ποτέ ο ένας από τους δύο, όταν το θέμα μας αφορά. Εμείς έχουμε τη βαριά ευθύνη, αλλά και την πολύ σοβαρή ευθύνη να κινηθούμε με τρόπο που να μας οδηγεί προς την ειρήνη, προς τη δημοκρατία».

Ο ίδιος τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει με τον κατάλληλο συντονισμό να εστιάσουν σε κοινές λύσεις, και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, είπε: «Δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε σαν μια κακιά μοίρα που μας βρήκε και μας χτύπησε. Είναι θέματα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε, να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα, έτσι ώστε η «γέφυρα» που χτίζεται μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, να οδηγήσει στην αντίληψη ότι η ειρήνη και η συνεργασία των δυο κρατών μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν είναι απλά μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την κοινή μας μοίρα, αλλά ότι αυτός είναι ο οδηγός μας, αυτή είναι η αντίληψη με την οποία οδηγούμαστε στη συνεργασία μας».

«Η πόρτα του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πόλεις άνοιξε περισσότερο με τη σημερινή συνάντηση», τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και είπε χαρακτηριστικά: «Η φιλία Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι μια αναγκαία οδός, είναι μια αναγκαία λύση, την οποία πρέπει να την περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσφερε στον κ. Ιμάμογλου την ασημένια κουκουβάγια, σύμβολο της πόλης των Αθηνών καθώς κι ένα δώρο υψηλού συμβολισμού, μία μικρή κορνίζα με την προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, κειμήλιο της οικογένειάς του. Ο δήμαρχος Αθηναίων θύμισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε προτείνει τον Κεμάλ Μουσταφά για το Νόμπελ Ειρήνης, το 1934. Η κίνηση του δημάρχου και η αναφορά στον Κεμάλ προκάλεσε τη συγκίνηση του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Από την πλευρά του, ο προσκεκλημένος δήμαρχος χάρισε στον κ. Μπακογιάννη έναν πίνακα του τούρκου καλλιτέχνη Suleyman Saim Tekcan από τη σειρά «Άλογα και καλλιγραφία», έναν σύγχρονο ταξιδιωτικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης, καθώς κι ένα κουτί με παραδοσιακά γλυκά.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Κ. Μπακογιάννη. Όπως είχε προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, επισκέφθηκαν μαζί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίς το απόγευμα σήμερα, θα ακολουθήσει η επίσκεψη στην Ακρόπολη, ενώ το βράδυ οι δύο δήμαρχοι θα βρεθούν στο Ηρώδειο για να παρακολουθήσουν την παράσταση Monica Bellucci Maria Callas Letters and Memories. Αύριο, ο κ. Ιμάμογλου θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά και έπειτα στα έργα ανάπλασης στην πλατεία Συντάγματος και στον Εθνικό Κήπο.

CHP: «Επεκτατική η Γαλάζια Πατρίδα»

Eν μεταξύ πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, φρόντισε να ψέξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, για τη δήλωση του βουλευτή του, πρώην πρέσβη Ουνάλ Τσεβικόζ, ότι η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» «είναι επιθετική, επεκτατική και εκτείνεται πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας είναι μια ρητορική που βοήθησε την κυβέρνηση του AKP να στρατιωτικοποιήσει και να κάνει πιο επιθετική την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Είναι μια έννοια που επεκτείνεται πιο πέρα από τα υπαρκτά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και προβλέπει την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μεγαλύτερη έκταση. Όταν την περιοχή που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα, που φτάνει μέχρι και τα 200 μίλια απόσταση, τη δείτε ως περιοχή κυριαρχίας σας, τότε δημιουργείτε την εντύπωση της επιθετικής και επεκτατικής χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον οποίο απάντησε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι:

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούλησή μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του Προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News