313
Τα 24 εκατομμύρια έφτασαν οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής (εδώ στην Chinatown της Νέας Υόρκης) | REUTERS/Jeenah Moon

ΗΠΑ: Μειώθηκε ο πληθυσμός των λευκών σε μία δεκαετία

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 12:22
Τα 24 εκατομμύρια έφτασαν οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής (εδώ στην Chinatown της Νέας Υόρκης)
|REUTERS/Jeenah Moon

ΗΠΑ: Μειώθηκε ο πληθυσμός των λευκών σε μία δεκαετία

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 12:22

Ο αριθμός των λευκών μη ισπανόφωνων κατοίκων στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την απογραφή του 2020, η οποία εμφανίζει «μια περισσότερο πολυπολιτισμική» και πιο αστική χώρα σε σχέση με το 2010.

«Ο λευκός πληθυσμός παραμένει η μεγαλύτερη φυλετική ή εθνοτική ομάδα στις ΗΠΑ», διευκρίνισε η Αμερικανική Απογραφική Υπηρεσία. Ωστόσο, ο αριθμός των λευκών μειώθηκε κατά 8,6% τη δεκαετία από το 2010 ως το 2020, ένα πρωτόγνωρο γεγονός από το 1970 οπότε υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθυσμό.

Οι λευκοί αποτελούν το 57,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Αντίθετα οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ανήκουν σε περισσότερες από μία εθνότητες αυξήθηκαν κατά 276% από τα εννέα εκατομμύρια το 2010 στα 33,8 εκατομμύρια το 2020.

Για πρώτη φορά σε μια αμερικανική πολιτεία, την Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα είναι οι ισπανόφωνοι, με ποσοστό 39,4%. Συνολικά οι ισπανόφωνοι στη χώρα αυξήθηκαν κατά 23% και πλέον αποτελούν το 18,7% του πληθυσμού, δηλαδή 62 εκατομμύρια.

Οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 12,1% του πληθυσμού, ποσοστό σχεδόν σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής αυξήθηκαν κατά 35,5% φτάνοντας περίπου τα 24 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την απογραφή, ο πληθυσμός των ΗΠΑ την προηγούμενη δεκαετία αυξήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, με εξαίρεση την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του 1930. Πλέον, οι ΗΠΑ μετρούν 331 εκατομμύρια κατοίκους.

Σε περισσότερες από τις μισές κομητείες των ΗΠΑ παρατηρήθηκε επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε σχεδόν αποκλειστικά στις αστικές περιοχές.

Η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Σικάγο, το Χιούστον και το Φοίνιξ είναι οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ από άποψη πληθυσμού.

Η δεκαετής απογραφή είναι σημαντική για τον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών στις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά και το μοίρασμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση σχολείων, νοσοκομείων κλπ.

Εξάλλου έχει καθοριστική επίπτωση στην πολιτική, καθώς βάσει του πληθυσμού κάθε πολιτείας καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που της αναλογεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News