209
Εμβολιασμός κατά της Covid σε αμερικανικό πανεπιστήμιο | REUTERS/Gaelen Morse

ΗΠΑ: «Οχι» σε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό λέει η FDA

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2021, 00:04
Εμβολιασμός κατά της Covid σε αμερικανικό πανεπιστήμιο
|REUTERS/Gaelen Morse

ΗΠΑ: «Οχι» σε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό λέει η FDA

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2021, 00:04

Η συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε την Παρασκευή κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 στο σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ άνω των 16 ετών.

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου σε πολίτες άνω των 65 ετών αλλά και σε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η πρόταση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πλήγμα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για όλους, οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ενέκρινε η FDA. Οι ειδικοί έκριναν ωστόσο ότι η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να είναι δικαιολογημένη μόνο για τους ηλικιωμένους.

Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η FDA πολύ σπάνια δεν τις ακολουθεί. Μπορεί όμως να απορρίψει την πρόταση, όπως έκανε πρόσφατα, όταν ενέκρινε το αμφιλεγόμενο φάρμακο της εταιρείας Biogen Inc για το Αλτσχάιμερ.

Στην ψηφοφορία, οι περισσότεροι ειδικοί (ερευνητές, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι) τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, με ψήφους 16 κατά και μόνο 2 υπέρ. Οι επιστήμονες εξέφρασαν κυρίως την ανησυχία τους όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας στους εφήβους και τους νεαρούς άνδρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News