706
Σε αυτή τη φωτογραφία του 2019, ο Χιρόσι Σασάκι παρουσιάζει τον Κεντάρο Κομπαγιάσι ως καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής Εναρξης των Αγώνων. Και οι δύο έχουν παραιτηθεί... | Kyodo via Reuters

Καταραμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποπέμφθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Τελετής Εναρξης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 10:05
Σε αυτή τη φωτογραφία του 2019, ο Χιρόσι Σασάκι παρουσιάζει τον Κεντάρο Κομπαγιάσι ως καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής Εναρξης των Αγώνων. Και οι δύο έχουν παραιτηθεί...
| Kyodo via Reuters

Καταραμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποπέμφθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Τελετής Εναρξης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 10:05

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μείνουν στην Ιστορία ως οι πλέον «καταραμένοι». Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός που άλλαξε τα προγράμματα και απέκλεισε τους θεατές από τα στάδια, είναι και άλλα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη διοργάνωση. Τελευταίο θύμα; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Τελετής Εναρξης αποπέμφθηκε μία ημέρα πριν από την έναρξη των Αγώνων εξαιτίας κάποιων υποτιμητικών σχολίων που είχε κάνει πριν από δεκαετίες για το Ολοκαύτωμα…

Είναι τέτοιο το κλίμα, που η πρόεδρος του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, παραδέχτηκε ότι τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται αξιωματούχοι και στελέχη που απασχολούνται στις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων ενδέχεται να έχουν αποθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους απ’ το να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Η δήλωσή της αυτή έρχεται σε συνέχεια πληροφοριών ότι ο Σίνζο Αμπε, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και φανατικός υποστηρικτής της ανάληψης και της διοργάνωσης των Αγώνων δεν προτίθεται να παραστεί.

H τελετή έναρξης θα γίνει παρουσία μόλις 950 καλεσμένων –ανάμεσά τους η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν– καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τους διοργανωτές να λάβουν την απόφαση οι Αγώνες να γίνουν χωρίς θεατές.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο εκτελεστικός καλλιτεχνικός διευθυντής των εφετινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Χιρόσι Σασάκι, είχε παραιτηθεί μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε μία γυναίκα.

Την Πέμπτη, ο 48χρονος κωμικός και θεατρικός σκηνοθέτης Κεντάρο Κομπαγιάσι απομακρύνθηκε από την καλλιτεχνική διεύθυνση των Τελετών Ενάρξεως και Λήξης με συνοπτικές διαδικασίες. Ο λόγος ήταν ένα αστείο που είχε κάνει το… 1998, σε ηλικία 25 ετών, για το Ολοκαύτωμα και έγινε viral τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας αντιδράσεις εβραϊκών οργανώσεων.

Η Οργανωτική Επιτροπή ζήτησε συγγνώμη όπως και ο Κομπαγιάσι, που σημείωσε ότι θυμάται να αστειεύεται με το Ολοκαύτωμα και ότι το είχε ήδη μετανιώσει λίγο μετά. «Η επιλογή των λέξεων ήταν λάθος και το έχω μετανιώσει», ανέφερε.

Η Χασιμότο είπε ότι έλαβε γνώση για τα σχόλια του Κομπαγιάσι μόλις την Τετάρτη. «Η ευθύνη είναι δική μου» είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από τη θέση της. Η ίδια είχε πάρει τη θέση της μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Γιοσίρο Μόρι, λόγω σεξιστικών σχολίων κατά των γυναικών.

Μια διαφορετική Τελετή Εναρξης

Σε κάθε περίπτωση μία εντελώς διαφορετική Τελετή Εναρξης ετοιμάζουν για την Παρασκευή (14:00 ώρα Ελλάδας) οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε στην αναβολή για έναν χρόνο της κορυφαίας διοργάνωσης κι εξακολουθεί να πλήττει την ανθρωπότητα και φυσικά την Ιαπωνία, έχει υποχρεώσει τους ιθύνοντες να περιορίσουν το θέαμα και τις θεματικές ενότητες στην Τελετή Εναρξης.

Οι σχετικές προετοιμασίες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το βέβαιο είναι, πως η Τελετή Εναρξης θα διεξαχθεί παρουσία μόλις μερικών εκατοντάδων αξιωματούχων και «υψηλών» προσκεκλημένων. Στην καθιερωμένη παρέλαση και στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 αθλητές από τους σχεδόν 10.000 που θα αγωνισθούν στο Τόκιο, ενώ γενικότερα η ατμόσφαιρα θα είναι πιό «συγκρατημένη»σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι διοργανωτές, θα είναι μία τελετή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση «απλούστερη και πιο νηφάλια» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «συντονισμένοι με την κατάσταση της υγείας» και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές θέλουν την Τελετή Εναρξης, ως μια στιγμή «ενσυναίσθησης» για να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» και τον «θαυμασμό» του κόσμου του αθλητισμού, για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας, που έχει σκοτώσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019.

Ενα μέρος της τελετής θα είναι αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους σχεδόν 18.500 νεκρούς. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην Ιστορία και στον πολιτισμό της Ιαπωνίας, καθώς και στις καθολικές αξίες του αθλητισμού.

Οι λεπτομέρειες της βραδιάς παραμένουν μυστικές μέχρι το τέλος, αλλά σε ένα βίντεο από τις πρόβες που μαγνητοσκοπήθηκαν από ντόπιους κατοίκους, φαίνονται εικόνες ενός επίγειου πλανήτη και ακούγονται οι στίχοι του τραγουδιού «Imagine», που… προβάλλονται στον ουρανό.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, Επίτιμου Προέδρου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος ενσαρκώνει μια σημαντική συμβολική μορφή στη χώρα.

Το 1998, ο πατέρας του, Ακιχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, ενώ ο παππούς του, Χιροχίτο, των προηγούμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα το 1964, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαπόρο, το 1972.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News