387
Οι καρχαρίες bonnethead αποκάλυψαν την χρήση του μαγνητικού πεδίου της Γης για να ταξιδεύουν | Shutterstock

Οι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης σαν… GPS!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 19:50
Οι καρχαρίες bonnethead αποκάλυψαν την χρήση του μαγνητικού πεδίου της Γης για να ταξιδεύουν
|Shutterstock

Οι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης σαν… GPS!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 19:50

Ενα από τα άλυτα μυστήρια της φύσης το οποίο απασχολεί διαχρονικά τους επιστήμονες χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν μέχρι σήμερα να βρουν απαντήσεις είναι το πώς καταφέρνουν οι καρχαρίες να βρίσκουν κάθε χρόνο τις περιοχές που γνωρίζουν ότι υπάρχει τροφή, τις περιοχές αναπαραγωγής τους ή εκείνες που θέλουν να πεθάνουν ακόμη και αν βρίσκονται πολλές χιλιάδες χλμ. μακριά από αυτές.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο σαν ένα φυσικό GPS για να βρίσκουν τον δρόμο τους.

«Γνωρίζαμε ότι οι καρχαρίες διαισθάνονται το μαγνητικό πεδίο αλλά δεν ήταν γνωστό ότι μπορούν να το εντοπίζουν και να το χρησιμοποιούν ως όργανο πλοήγησης. Υπάρχουν καρχαρίες που ταξιδεύουν 20 χιλιάδες χλμ. για να επιστρέψουν στο ίδιο σημείο» αναφέρει ο Μπράιαν Κέλερ μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology» και σε αυτή αναφέρεται ότι οι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να βρίσκουν τον δρόμο τους και τα καταφέρνουν να φτάνουν στον προορισμό τους ακόμη και αν δεν υπάρχουν στην διαδρομή κάποια σημεία που θα μπορούσαν να αποτελούν «σημάδια» όπως για παράδειγμα, κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με τους καρχαρίες bonnethead ένα είδος της οικογένειας των σφυροκέφαλων καρχαριών. Αυτοί οι καρχαρίες μετακινούνται σε αποστάσεις 500 χλμ. από την βάση τους.

Οι ερευνητές έπιασαν 20 bonnethead καρχαρίες και όταν τους απελευθέρωσαν τους εξέθεσαν σε γεωμαγνητικά σήματα τα οποία αντιπροσώπευαν περιοχές εκατοντάδες χλμ. νότια από τις περιοχές που κινούνταν οι συγκεκριμένοι καρχαρίες. Οπως διαπιστώθηκε οι καρχαρίες χρησιμοποίησαν το τεχνητό μαγνητικό πεδίο που δημιούργησαν οι ερευνητές για να προσανατολιστούν και άρχισαν να κολυμπούν βόρεια. Πρόκειται για ένα πρώτο εύρημα και θα πρέπει τώρα να γίνουν νέες μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα ο μηχανισμός σύνδεσης των καρχαριών με το μαγνητικό πεδίο της Γης και ο τρόπος αξιοποίησης του.

Το 2005 εντοπίστηκε ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας που ταξίδεψε από την Νότιο Αφρική στην Αυστραλία κινούμενος σε όλη αυτή την διαδρομή σε μια απόλυτη ευθεία με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι χρησιμοποιούσε το μαγνητικό πεδίο της Γης στο ταξίδι του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι καρχαρίες για να μετακινούνται θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων για την διάσωση ή και αύξηση των πληθυσμών τους οι οποίοι έχουν μειωθεί σε ποσοστά άνω του 70% από την δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News