231
Κοσμοναύτες φωτογράφησαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Σογιούζ | NASA/Roscosmos/Handout via REUTERS

Ρωσία: Εντοπίσαμε ρωγμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 10:55
Κοσμοναύτες φωτογράφησαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Σογιούζ
|NASA/Roscosmos/Handout via REUTERS

Ρωσία: Εντοπίσαμε ρωγμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 10:55

Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν νέες ρωγμές στο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που ενδέχεται να μεγαλώσουν, σύμφωνα με αξιωματούχο της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Επιφανειακές ρωγμές έχουν βρεθεί σε ορισμένα σημεία του θαλαμίσκου Ζαριά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας πυραύλων και διαστήματος Energia. «Αυτά είναι άσχημα νέα και υποδηλώνουν ότι οι ρωγμές θα αρχίσουν να εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου».

Ο Σαλαβιόφ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αρχίζει να «γερνάει» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «χιονοστιβάδα» επιβαρυμένου εξοπλισμού μετά το 2025. Ο σταθμός ολοκληρώθηκε το 1998 και άρχισε να κατοικείται από αστροναύτες, το 2000.

Πρόσφατα, στον ISS παρουσιάστηκαν προβλήματα από μηχανικές βλάβες. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ένα σφάλμα λογισμικού και ένα πιθανό ανθρώπινο σφάλμα λόγω έλλειψης προσοχής, είχαν θέσει τον ISS εκτός ελέγχου.

Οι κινητήρες του ρωσικού θαλαμίσκου Nauka λειτούργησαν απρογραμμάτιστα λίγες ώρες αφότου προσδέθηκε στον διαστημικό σταθμό, με αποτέλεσμα ο διαστημικός σταθμός να βγει προσωρινά εκτός πορείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απειλή για το πλήρωμά του.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, είχε αναφέρει επίσης τον περασμένο μήνα ότι παρατηρήθηκε πτώση της πίεσης στη μονάδα Zvezda, η οποία παρέχει χώρο διαβίωσης για τα μέλη του πληρώματος στον ISS. Η πτώση της πίεσης προκλήθηκε από διαρροή οξυγόνου.

Η Roscosmos έχει ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στον ISS έως το 2024 και ότι είναι ανοιχτή στο να παρατείνει τη συμμετοχή της και αργότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News