450
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τρίτη | Youtube/ ΣΚΑΪ

Σταϊκούρας: Νέες ελαφρύνσεις αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από 5,9%

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:47
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τρίτη
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Σταϊκούρας: Νέες ελαφρύνσεις αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από 5,9%

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:47

Ανοκτό το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5,9% (όπως είναι η αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης).

«Η χώρα δείχνει ότι καλύπτει πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις το χαμένο έδαφος του 2020. Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020. Σε αυτό το σενάριο, καλύπτουμε τα 2/3 της απώλειας. Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας.

Οπως είπε ο υπουργός,  όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης «τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία την προσπάθεια που κάνει η ίδια πρωτίστως και η ελληνική κυβέρνηση ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Άρα ναι, δίνονται οι δυνατότητες για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία επ’ ωφελεία κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε ούτε το  ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και τα έσοδα μεγαλύτερα, τότε θα τεθούν προτεραιότητες.

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ο φόρος θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πρόπερσι.

Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της συνολικής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, σημείωσε, ενώ θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν και μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντελεστών, αλλά γιατί μπορεί να περιορίστηκαν τα εισοδήματα τους λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η πληρωμή του θα γίνει από τον Σεπτέμβριο σε έξι δόσεις, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να καταβάλουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώβριο χωρίς καμία κύρωση, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμβριο.  Εκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται.

Οσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχει καταβληθεί ένα σημαντικό κομμάτι του και μάλιστα ένα μέρος των πολιτών πλήρωσε μια κι έξω τον Ιούλιο με έκπτωση, ενώ κάποιοι πλήρωσαν τον Αύγουστο επίσης με δικαίωμα έκπτωσης. «Αθροιστικά, οι πολίτες μέσα και από τα προγράμματα της κυβέρνησης να χτίσει ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις , φαίνεται να μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Τα έσοδα πάνε καλά και τον Σεπτέμβριο. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι και ο ΦΠΑ», παρατήρησε.

Ερωτηθείς τέλος για  τις ανατιμήσεις και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ανάλογα  με την εξέλιξη της ακρίβειας και την πορεία του πληθωρισμού, «θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά εάν η κατάσταση έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από ό,τι παροδικά που φαίνεται σήμερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News