735
Από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το μερσημέρι της Παρασκευής | INTIMEnews

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς στο Μαξίμου με το βλέμμα στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 13:17
Από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το μερσημέρι της Παρασκευής
|INTIMEnews

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς στο Μαξίμου με το βλέμμα στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 13:17

Για πρώτη φορά η Κροατία συμμετέχει στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση και ενίσχυσή του, και πριν την έναρξη των εργασιών της 8ης Συνόδου των ΕUMED, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον ομόλογό του της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Μητσοτάκης και Πλένκοβιτας επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα, με δεδομένη την παρουσία ελληνικών ομίλων στην Κροατία.

Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το Μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Αμφότεροι υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν οι ακόλουθες  δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7 και πλέον περιλαμβάνονται η Κροατία και η Σλοβενία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ολόκληρη ημέρα διάφορα θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος. Είμαι χαρούμενος που βρήκαμε λίγο χρόνο να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και συμφωνήσαμε σε ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μου έγγραφο, τη Διακήρυξη της Αθήνας, όπου διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι προσωπικά για την στήριξη που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια. Το εκτιμήσαμε πραγματικά. Το γεγονός αυτό επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά, βεβαίως, και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες. Αλλά φυσικά και θέματα που σχετίζονται με την Νότια Γειτονία.

Στη διάρκεια της συνάντησής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, που ενισχύονται όλο και περισσότερο.. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως στηρίζουμε τον στόχο σας για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλώς ορίσατε. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω.

Αντρέι Πλένκοβιτς: Σε ευχαριστώ πολύ Κυριάκο, Υπουργέ, αγαπητοί φίλοι. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός και νομίζω αποτελεί πολύ καλή συχνότητα όσον αφορά τα ταξίδια μας εδώ.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές πυρκαγιές που αντιμετωπίσατε και τις μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες τους για τον ελληνικό λαό.

Ασφαλώς δείξαμε αλληλεγγύη στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με το Canadair που εστάλη αμέσως, με το πλήρωμά του. Αλλά κι εσείς μας βοηθήσατε αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε την Κροατία τον περασμένο Δεκέμβριο, κι αυτό ήταν έκφραση των πολύ καλών σχέσεων και της θετικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας.

Είμαι επίσης ευγνώμων που η Κροατία, μαζί με την Σλοβενία, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής MED, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περιοχή της Μεσογείου, που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ καλή διεύρυνση αυτού το σχήματος, καθώς τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και την Αδριατική, ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνον των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας που όλοι αντιμετωπίζουμε. Προσβλέπω επίσης στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μας χωρίζει.

Όσον αφορά την οικονομία, ο Ομιλος ΑΒΑΞ συμμετέχει σε ένα από τα πλέον στρατηγικής σημασίας έργα στην Κροατία, που είναι η Γέφυρα Pelješac, ενώ η εταιρεία Aegean είχε εκδηλώσει προ πανδημίας ενδιαφέρον για την Croatia Airlines. Η οικονομική συνεργασία είναι νομίζω ένα από τα θέματα που μπορούμε να εξετάσουμε σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News