406
|

Το 24% των κρουσμάτων της εβδομάδας είναι παιδιά κάτω των 18 ετών

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 18:53

Το 24% των κρουσμάτων της εβδομάδας είναι παιδιά κάτω των 18 ετών

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 18:53

Μόλις 14% ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών την τελευταία εβδομάδα, αφότου άνοιξαν τα σχολεία, καθώς καταγράφηκαν ακόμη 3.559 νέα περιστατικά. Το ποσοστό ανέρχεται στο 24% του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων στη χώρα.

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, είχε φανεί ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα που ήταν κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάιο, σε 522 κρούσματα την ημέρα.

H εξέλιξη των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών

Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων Covid-19 σε παιδιά κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1% που ήταν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, σε 24,2% από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σχολεία

Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, όπως φάνηκε σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self-test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Συγκεκριμένα, ενώ τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 14 εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, στα δεύτερα self-tests που έγιναν την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Αλλωστε εάν υπάρξει αυξητική τάση, θα φανεί μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εκπαίδευσης, καθώς ο κορονοϊός εντοπίζεται με self test περίπου έξι ημέρες μετά τη μόλυνση.

Επίσης, η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

  • Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 12 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών
  • Υπάρχει κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν γινόταν συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

H ενεργοποίηση των υποχρεωτικών rapid tests για όλους τους ανεμβολίαστους σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, διασκέδασης και υπεραστικών μεταφορών οδήγησε σε μαζική επιδημιολογική επιτήρηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, καταγράφοντας χαμηλό δείκτη θετικότητας.

Μεταξύ 12 και 21 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.972.746 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 1,11%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News