291
Ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι πανηγυρίζει την επικράτησή του. Επόμενος στόχος, ο Ορμπαν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022 | REUTERS/Bernadett Szabo

Το πρόσωπο που θα τα βάλει με τον Ορμπαν είναι αυτός ο δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 09:13
Ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι πανηγυρίζει την επικράτησή του. Επόμενος στόχος, ο Ορμπαν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022
|REUTERS/Bernadett Szabo

Το πρόσωπο που θα τα βάλει με τον Ορμπαν είναι αυτός ο δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 09:13

Ο συντηρητικός δήμαρχος μιας ουγγρικής κωμόπολης, ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, θα αναμετρηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Oρμπαν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αφού κέρδισε σήμερα τις προκριματικές εκλογές της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Η αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές, η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κλάρα Ντόμπρεφ, δεσμεύτηκε ότι θα τον στηρίξει, ως επικεφαλής του εξακομματικού συνασπισμού που θα επιχειρήσει να εκδιώξει τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊστή Ορμπαν, έπειτα από δέκα χρόνια στην πρωθυπουργία.

«Του εύχομαι καλή δύναμη… στην προσπάθειά μας να ανατρέψουμε τον Ορμπαν και μετά να διαλύσουμε το καθεστώς του», είπε η Ντόμπρεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το γεγονός ότι ο 49ετής Μάρκι-Ζάι προβάλλεται ως ένας καλός οικογενειάρχης και πιστός Ρωμαιοκαθολικός μπορεί να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τόσο στην επαρχία όσο και στη Βουδαπέστη, και να τον αναδείξει σε δύσκολο αντίπαλο για τον παντοδύναμο ως τώρα Ορμπαν.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων των προκριματικών εκλογών, ο Μάρκι-Ζάι προηγούνταν με 230.112 ψήφους έναντι 167.060 της Ντόμπρεφ, που πρόβαλε μέχρι και την Κυριακή ως το μεγάλο φαβορί, αλλά τελικά έχασε.

«Μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε. Κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει την ενότητα της αντιπολίτευσης», είπε στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στη Βουδαπέστη ο Μάρκι-Ζάι, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του και τα επτά παιδιά τους. «Αυτή ήταν μια μάχη, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και τον πόλεμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εκλογές του 2022. Ο Μάρκι-Ζάι εξελέγη το 2018 δήμαρχος της Χοντμεζοβάσαρχεϊ (Hódmezővásárhely), μιας τουριστικής πόλης στη νοτιοανατολική Ουγγαρία.

Για πρώτη φορά από το 2010, ο Ορμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, αλλά και το πρώην ακροδεξιό και νυν κεντροδεξιό κόμμα Jobbik. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός και το κυβερνών κόμμα Fidesz θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News