322
Το iVision Circular διαθέτει τεχνολογία που καθιστά ανθεκτική τη βαφή του σε διαφόρων ειδών αντιπάλους της | BMW

BMW: Αυτοκίνητο με άφθαρτη βαφή

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 19:49
Το iVision Circular διαθέτει τεχνολογία που καθιστά ανθεκτική τη βαφή του σε διαφόρων ειδών αντιπάλους της
|BMW

BMW: Αυτοκίνητο με άφθαρτη βαφή

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 19:49

Την απόλυτη προστασία στη βαφή του αυτοκινήτου θέλει να προσφέρει η BMW. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε ένα νέο μοντέλο της αποτελούμενο από ανοδιωμένο αλουμίνιο το οποίο σύμφωνα με τους δημιουργούς του δεν παθαίνει τίποτε από τις καιρικές συνθήκες, δεν γρατζουνίζεται και γενικά είναι ανθεκτικό σε κάθε είδους διάβρωση. Η ανοδίωση είναι μια ηλεκτροχημική διαδικασία που βελτιώνει ποιοτικά σε πολλούς τομείς το αλουμίνιο.

Το νέο αυτοκίνητο της BMW είναι ηλεκτρικό, έχει ονομαστεί iVision Circular και ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων concept οχημάτων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/news/2021/09/06/finish-car-plants-no-longer-need-watch-paint-dry-bmw-unveils/) είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά σε ποσοστό 100%.

Το κόστος για να βάψει κάποιος το αυτοκίνητο του σε περίπτωση κάποιας ζημιάς είναι υψηλό ενώ είναι δύσκολο να βρεθεί η ίδια με τη προηγούμενη βαφή του οχήματος και η όλη διαδικασία δεν είναι φιλική στο περιβάλλον. Αν και η βάση των επιστρώσεων μιας βαφής αυτοκινήτου αποτελείται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από νερό, το ανώτερο στρώμα, το βερνίκι, εξακολουθεί να αποτελεί κάποιου είδους χημικό διάλυμα. Το τμήμα βαφής είναι με διαφορά η μεγαλύτερου κόστους εγκατάσταση σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων. Επιπλέον ο μεγάλος χρόνος που απαιτεί το στέγνωμα δημιουργεί «μποτιλιάρισμα» στην ολοκλήρωση του οχήματος και την παράδοση του στον πελάτη.

Η βαφή είναι επίσης ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος ενός κατόχου αυτοκινήτου αφού είναι ευάλωτη σε κάθε είδους φθορές που ξεκινούν από τις γρατζουνιές και καταλήγουν στις… ακαθαρσίες των περιστεριών. Τα τελευταία 30 χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν διαφόρων ειδών προσπάθειες για να αναβαθμίσουν την ποιότητα αλλά κυρίως την αντοχή των βαφών χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα.

Η BMW εκτιμά ότι η ανοδίωση μπορεί να αποτελέσει την λύση στα προβλήματα με τις βαφές των αυτοκινήτων. Να σημειωθεί ότι το iVision Circular διαθέτει μια πλειάδα εντυπωσιακών χαρακτηριστικών. Το σαλόνι του είναι φουτουριστικό με μια κρυστάλλινη οροφή να σκεπάζει τους επιβάτες ενώ τη θέση του πίνακα ελέγχου του οχήματος έχει πάρει μια εντυπωσιακή οθόνη διεπαφής, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης που αντιδρά στις κινήσεις των χεριών και αλληλεπιδρά με τον οδηγό και τους επιβάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News