436
Αρσενική πάπια musk. Οι πάπιες αυτές είναι εξαιρετικές κολυμβήτριες και... ομιλήτριες | Shutterstock

«Είσαι εντελώς ηλίθιος» είπε η… πάπια

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 20:23
Αρσενική πάπια musk. Οι πάπιες αυτές είναι εξαιρετικές κολυμβήτριες και... ομιλήτριες
|Shutterstock

«Είσαι εντελώς ηλίθιος» είπε η… πάπια

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 20:23

Αν τύχει να ακούσετε πίσω σας μια φωνή να σας βρίζει και όταν γυρίσετε δείτε μόνο… πάπιες μην αρχίσετε να πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Είναι πολύ πιθανό να μίλησε μια από αυτές!

Ολα ξεκίνησαν το 1987 όταν ομάδα ερευνητών από τον Εθνικό Οργανισμό Επιστήμης της Αυστραλίας (CSIRO) αποφάσισε να καταγράψει τους ήχους που παράγει το είδος musk duck της νησιωτικής ηπείρου. Τα επόμενα χρόνια έγιναν και άλλες ηχογραφήσεις από αυτές τις πάπιες. Ολες οι ηχογραφήσεις έγιναν στο πάρκο προστασίας της άγριας ζωής Tidbinbilla, 40 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα. Οι μαγνητοφωνήσεις αυτές για διαφόρους λόγους δεν μελετήθηκαν ενδελεχώς ενώ μετά από μεγάλη πυρκαγιά στο πάρκο θεωρήθηκε ότι οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις είχαν καταστραφεί.

Τελικά οι ηχογραφήσεις ήταν άθικτες και ο Πίτερ Φούλεργκαρ, επικεφαλής της αρχικής ερευνητικής ομάδας, σε συνεργασία με ειδικούς στην συμπεριφορά ζώων του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία αποφάσισαν να ασχοληθούν εκ νέου με αυτές. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions of the Royal Society» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες πάπιες μπορούν να μιμούνται διαφόρους ήχους της ανθρώπινης καθημερινότητας όπως τον ήχο που κάνει μια πόρτα που κλείνει αλλά πάνω από όλα μπορούν όπως φαίνεται να μιμηθούν και την ανθρώπινη φωνή.

Εξαιρετικός… μαθητής

Με ανακοίνωση του το CSIRO αναφέρει ότι μια αρσενική πάπια που ονομαζόταν Ripper και δεν ζει σήμερα κάθε φορά που ξεκινούσε η διαδικασία της εξεύρεσης ερωτικού συντρόφου φώναζε «είσαι εντελώς ηλίθιος». Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου διαπιστώθηκε ότι τη συγκεκριμένη φράση έλεγε συνεχώς ο άνθρωπος που φρόντιζε τον Ripper στο πάρκο και η πάπια ακούγοντας την τόσες φορές στο τέλος την έμαθε και άρχισε να τη λέει με ανθρώπινη φωνή. Εκτός από τον Ripper οι ηχογραφήσεις έδειξαν ότι και άλλες πάπιες μιμούνται διάφορους ήχους όπως τον ήχο που κάνει ένας άνθρωπος όταν μουρμουρίζει.

Είναι φυσικά η πρώτη φορά που καταγράφεται αυτή η συμπεριφορά και ικανότητα στις πάπιες και μόλις η τρίτη φορά στο ζωικό βασίλειο μετά τους παπαγάλους και τις μάινες. Μια πρώτη εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για αυτή την ανακάλυψη είναι ότι το συγκεκριμένο είδος πάπιας έχει κοινωνική και ερωτική συμπεριφορά διαφορετική από την αντίστοιχη των άλλων ειδών πάπιας.

Ομως το μεγάλο ερωτηματικό που πρέπει να απαντηθεί είναι το πώς καταφέρνουν οι πάπιες να μιμούνται αυτούς τους ήχους και πάνω από όλα την ανθρώπινη φωνή χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα όργανα και φωνητικούς μηχανισμούς για κάτι τέτοιο. Κατά καιρούς έχουν κατατεθεί μαρτυρίες για άγρια ζώα όπως φώκιες ή ελέφαντες που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή που ζουν μαζί με ανθρώπους και έχουν μάθει να λένε κάποιες λέξεις αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το βίντεο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Telegraph

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News