501
Εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες των κινέζων τεχνικών, το Πεκίνο θα είναι σε θέση να κάνει δοκιμές σε πυραύλους που θα κινούνται με ταχύτητες έως 37.000 χλμ./ώρα! | Shutterstock

Η Κίνα παίρνει κεφάλι στην κούρσα του υπερηχητικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:35
Εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες των κινέζων τεχνικών, το Πεκίνο θα είναι σε θέση να κάνει δοκιμές σε πυραύλους που θα κινούνται με ταχύτητες έως 37.000 χλμ./ώρα!
|Shutterstock

Η Κίνα παίρνει κεφάλι στην κούρσα του υπερηχητικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:35

Η κινεζική κυβέρνηση κατασκευάζει τον πιο προηγμένο αεροθάλαμο προσομοίωσης υπερηχητικών πυραύλων στον κόσμο γεγονός που της δίνει σύμφωνα με τους ειδικούς μεγάλο προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα αλλάζοντας τις παγκόσμιες ισορροπίες.

H Κίνα κατασκευάζει τον πιο προηγμένο αεροθάλαμο προσομοιώσεων στον κόσμο. Σε τέτοιους αεροθαλάμους γίνονται προσομοιώσεις αεροσκαφών αλλά και διαστημικών σκαφών. Ο νέος αεροθάλαμος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις JF-22 στο Πεκίνο όπου υπάρχουν και άλλοι αεροθάλαμοι προσομοιώσεων.

Ο αεροθάλαμος αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους και σε αυτόν θα μπορούν να γίνονται προσομοιώσεις για ταχύτητες 30 φορές μεγαλύτερες την ταχύτητα του ήχου. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου ο αεροθάλαμος δεν φτιάχνεται για να γίνουν δοκιμές σε νέα αεροσκάφη αλλά για να αποκτήσει η Κίνα προβάδισμα στην κούρσα των υπερηχητικών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών η λειτουργία του  θα δώσει προβάδισμα της τάξης των 20-30 ετών στην έρευνα και ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων σε σχέση με την Δύση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στον κινεζικό αεροθάλαμο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δοκιμές για πυραύλους που θα κινούνται με ταχύτητες 37 χιλιάδων χλμ./ώρα.

Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την λειτουργία του πιστεύεται ότι ο κινεζικός αεροθάλαμος θα χρησιμοποιεί χημικές εκρήξεις για να παράγει υψηλών ταχυτήτων αέρια ρεύματα αντί για μηχανικούς συμπιεστές. Αυτή η διαδικασία θα παράγει κρουστικά κύματα, θερμοκρασίες και πιέσεις παρόμοιες με αυτές που θα παράγονται από την λειτουργία πολύ υψηλής ταχύτητας αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.

Υπερηχητικός Ψυχρός Πόλεμος

Οι ΗΠΑ με τις σημερινές τεχνικές δυνατότητες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστούν τέτοιου είδους οπλικό σύστημα. Πάντως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία κατασκευάζουν υπερηχητικούς πυραύλους που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θα πετούν έξω από την γήινη ατμόσφαιρα μέχρι να πλήξουν τον στόχο τους. Για να έχει επιτυχία η προσπάθεια τους όμως πρέπει να κατασκευάσουν αεροθαλάμους προσομοιώσεων παρόμοιους με αυτόν της Κίνας και από όσα είναι γνωστά καμία από τις δύο υπερδυνάμεις δεν βρίσκεται κοντά σε κάτι τέτοιο.

Ο πιο προηγμένος αεροθάλαμος στις ΗΠΑ βρίσκεται στο Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιείται από την NASA και μπορεί να πραγματοποιεί προσομοιώσεις επιπέδου Mach 9, δηλαδή ταχυτήτων εννέα φορές μεγαλύτερων από αυτή του ήχου.

Σύλληψη κατασκόπου στη Ρωσία!

Η πιο προηγμένη εγκατάσταση αεροθαλάμου στην Ρωσία βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη χωρίς να έχει διαρρεύσει κάποιο στοιχείο για τις δυνατότητες της. Πάντως ο επικεφαλής των δοκιμών υπερηχητικών οπλικών συστημάτων της συγκεκριμένης εγκατάστασης συνελήφθη πριν από λίγες μέρες από πράκτορες της FSB με την κατηγορία ότι παρέδωσε απόρρητα στοιχεία σε ξένη χώρα. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την σύλληψη έκανε λόγο για αμερικανικό και κινεζικό ενδιαφέρον που υπήρξε για τον ρωσικό αεροθάλαμο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια ότι πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό κατασκευής οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και να στραφεί η χώρα στην ανάπτυξη «νέας γενιάς συστημάτων» ανάμεσα στα οποία όπως ανέφερε πρέπει να είναι και υπερηχητικά όπλα.

ΗΠΑ και Ρωσία κατασκευάζουν υπερηχητικούς πυραύλους που κινούνται στον διαστημικό χώρο έξω από τη Γη μέχρι να χτυπήσουν τον στόχο τους

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News