521
Τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση θα ήθελαν να έχουν καθαρό δέρμα | Shutterstock

Ψωρίαση: Νέα θεραπεία υπόσχεται μια ζωή χωρίς περιορισμούς

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 10:13
Τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση θα ήθελαν να έχουν καθαρό δέρμα
|Shutterstock

Ψωρίαση: Νέα θεραπεία υπόσχεται μια ζωή χωρίς περιορισμούς

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 10:13

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, συστηματική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος, η οποία επηρεάζει κυρίως το δέρμα. Στη χώρα μας ψωρίαση έχουν περίπου 250.000 άτομα, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ των 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας.

«Ταξινομείται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου το 80% των ασθενών. Αυτή η μορφή ψωρίασης μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, με πιο συχνές εντοπίσεις αυτές σε αγκώνες, γόνατα και τριχωτό κεφαλής», εξηγεί ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και συντονιστής του Ιατρείου Ψωρίασης.

Εκτός από τα συμπτώματα του πόνου και της φαγούρας (κνησμού) που μπορεί ταλαιπωρούν κάποιον, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση βιώνουν μεγάλη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική επιβάρυνση.

Κι αυτό διότι από τη χαρακτηριστική εικόνα που έχει κατά περιόδους το δέρμα των ατόμων με ψωρίαση, δημιουργούνται σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγνοούμε. Γενικά, η ψωρίαση έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ως εκ τούτου, αυτό που αναζητούν από τη θεραπεία τους είναι να τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η νόσος τους. Δηλαδή, ένα καθαρό δέρμα και ως επακόλουθο, βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Πώς μπορεί να επιτευχθεί όμως ένα καθαρό δέρμα;

«Την επανάσταση στη θεραπεία της ψωρίασης φαίνεται ότι φέρνουν οι δύο αναστολείς της ιντερευκίνης-23 (IL-23, Risankizumab και Guselkumab), οι οποίοι κυκλοφόρησαν στις αρχές 2021 και στην Ελλάδα. Η IL-23 διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης. Ειδικά το Risankizumab εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019 και κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Tο κλινικό πρόγραμμα του Risankizumab αποτελείται από πέντε μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου ένα χρόνο. Και στις πέντε μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης των ψωριασικών βλαβών τους, σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες, με τους οποίους συγκρίθηκε, και σχεδόν επτά στους 10 ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση (απόλυτα καθαρό δέρμα)», εξηγεί ο κ. Παναγάκης. Μάλιστα, συμπληρώνει ο ίδιος, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη βαρύτητα της νόσου, το σωματικό βάρος ή την προηγούμενη έκθεση ή μη σε βιολογικό παράγοντα.

Οσον αφορά το δοσολογικό σχήμα, είναι το πιο απλό και βολικό για τους ασθενείς, καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο 4 δόσεων (κάθε 12 εβδομάδες) συντήρησης τον χρόνο.

«Πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο, καθώς τόσο από τις κλινικές μελέτες, όσο και από την εμπειρία που υπάρχει από την κυκλοφορία του σε αρκετές χώρες για σχεδόν δύο χρόνια, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες», συμπληρώνει ο κ. Παναγάκης

Το Risankizumab έχει λάβει έγκριση με ένδειξη την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.

«Οι ασθενείς με ψωρίαση στην Ελλάδα μπορούν πλέον να ονειρεύονται μια ζωή χωρίς περιορισμούς, καθώς χάρη στο Risankizumab, αλλά και στα υπόλοιπα διαθέσιμα φάρμακα, κάτι τέτοιο είναι πλέον δυνατό», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News