371
Η Vertical Aerospace έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα του σκάφους της με το λογότυπο της Virgin Atlantic. | Vertical Aerospace.

Τα αερο-ταξί είναι το νέο στοίχημα του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 14:37
Η Vertical Aerospace έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα του σκάφους της με το λογότυπο της Virgin Atlantic.
|Vertical Aerospace.

Τα αερο-ταξί είναι το νέο στοίχημα του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 14:37

Λίγες ημέρες προτού εισέλθει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στο σκάφος της Virgin Galactic που θα προσφέρει τουριστικές υποτροχιακές πτήσεις, η μητρική εταιρεία, η Virgin Atlantic, ανακοίνωσε ότι θέλει να εισέλθει στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ταξί από αέρος.

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι η μετακίνηση εντός των αστικών περιοχών, αλλά και στα περίχωρά τους, με drones, αλλά και νέας γενιάς ιπτάμενα σκάφη, θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και θα δημιουργήσει μια καινούργια μεγάλη αγορά. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών, όπως η Uber, προχωρούν γρήγορα στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους και από αέρος με αυτόνομα οχήματα.

Μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες κατασκευάζουν διαφόρων ειδών τέτοια οχήματα. Αυτά που έχουν το προβάδισμα είναι τα αποκαλούμενα eVTOL. Πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα κάθετης προσγείωσης/απογείωσης, που μπορούν να κινούνται με ευκολία εντός των αστικών περιοχών, αλλά και στα περίχωρά τους. Κατασκευάζονται σκάφη eVTOL που θα μπορούν να κινούνται αυτόνομα, αλλά και μοντέλα όπου θα υπάρχει πιλότος.

Η κορυφαία εταιρεία στον τομέα των eVTOL θεωρείται αυτή τη στιγμή η Vertical Aerospace που εδρεύει στο Μπρίστολ, στη Βρετανία. Κολοσσοί όπως η Rolls-Royce, η Microsoft και η Honeywell έχουν επενδύσει στην Vertical.

Η ναυαρχίδα της εταιρείας είναι το VA-X4, ένα σκάφος με δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων επιβατών, ενώ θα υπάρχει και πιλότος. Μπορεί να κινείται με ταχύτητες 330 χλμ./ώρα, έχει αυτονομία 160 χλμ., δεν παράγει ρύπους και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι αξιοσημείωτα λιγότερο θορυβώδες από ένα ελικόπτερο.

Όπως υποστηρίζουν, όταν το VA-X4 πετά, θα είναι σχεδόν αθόρυβο. Η Vertical έχει δεχτεί παραγγελίες για χίλια VA-XA από εταιρείες όπως η American Airlines και η Avalon.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η Virgin Atlantic προχώρησε σε μια συμφωνία με την Vertical Aerospace για να διερευνήσει το ενδεχόμενο της παροχής υπηρεσιών αερο-ταξί με αυτά τα νέας γενιάς οχήματα. Αρχική σκέψη των στελεχών της Virgin Atlantic είναι να χρησιμοποιήσουν αυτό το VA-XAγια να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς ατόμων που πρόκειται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Το σκάφος θα τους παραλαμβάνει από την περιοχή όπου βρίσκονται μέσα στην πόλη και θα τους πηγαίνει γρήγορα και ξεκούραστα στο αεροδρόμιο. Πιθανότατα στη σκέψη των στελεχών της Virgin να είναι η αερομεταφορά στο αεροδρόμιο σε επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποια πτήση της δικής τους εταιρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News