387
Εμβολιασμός για τον κορονοϊό στο Μεξικό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Jose Luis Gonzalez

Μεγάλη η αύξηση αντισωμάτων από την τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2021, 10:52
Εμβολιασμός για τον κορονοϊό στο Μεξικό (φωτογραφία αρχείου)
| REUTERS /Jose Luis Gonzalez

Μεγάλη η αύξηση αντισωμάτων από την τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2021, 10:52

Πολλαπλή αύξηση των ζωτικών αντισωμάτων που προστατεύουν από τον κορονοϊό, προκαλεί η ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου.

Τα δεδομένα από την έρευνα της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, δείχνουν ότι η συμπληρωματική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, μερικούς μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενισχύει σημαντικά την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, ώστε σε περίπτωση «εισβολής», να μπορεί να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη Covid-19.

Μάλιστα, όπως φάνηκε από τη μελέτη «Cov-Boost» που έκαναν οι ειδικοί στη Βρετανία, η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA της Pfizer,  ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα, ακόμα και σε όσους είχαν κάνει σε πρώτη φάση δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Ωστόσο, η JCVI δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιοι θα λάβουν πρώτοι την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Επίσημη έγκριση δεν υπάρχει ούτε και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία μόλις την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι ξεκινά την αξιολόγηση της τρίτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα ραντεβού για την ενισχυτική δόση του εμβολίου ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο Protagon, θα ακολουθήσουν σύντομα και τα άτομα άνω των 60 ετών (εδώ).

Σύμφωνα πάντα με τους Times, μέλη της JCVI στη Βρετανία εκτιμούν ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να χορηγείται έξι μήνες μετά από τη δεύτερη, ώστε να παρατείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η προστασία από τον κορονοϊό.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η ενισχυτική δόση θα χορηγείται μετά τον όγδοο μήνα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Μόνο για συγκεκριμένες ομάδες

Σε συνέντευξή της στη βρετανική Telegraph, η ερευνήτρια της Οξφόρδης που ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλώνει ότι η ενισχυτική δόση δεν χρειάζεται να χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες.

«Η ανοσία από τις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων διαρκεί καλά για την πλειοψηφία των πολιτών και επομένως η τρίτη δόση θα πρέπει να δοθεί μόνο στους πιο ηλικιωμένους και στους πολίτες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», υποστηρίζει η Ντέιμ Σάρα Γκίλμπερτ.

Μάλιστα, η επιστήμονας καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο χώρες που έχουν μόνο λίγες δόσεις των εμβολίων διαθέσιμες, καθώς «η πρώτη δόση είναι αυτή που έχει και το μεγαλύτερο αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News